Zoeken
  • Tuinen Claes

Bloembollen - het hele jaar door kleur in je tuin

In deze blog gaan we dieper in op bloembollen, en hoe je deze kan inzetten om je tuinbeleving doorheen de vier seizoenen naar een nog hoger niveau te tillen. Daarnaast geven we je enkele tips m.b.t. onderhoud.


Bloembollen behoren tot de familie van bolgewassen, een verzamelnaam voor gewassen die hun bol gebruiken om voedingsstoffen in op te slaan. Ondanks de talloze variëteiten kunnen deze worden opgedeeld in slechts 2 groepen:


Voorjaarsbloeiende bloembollen


Voorjaarsbloeiende bloembollen worden geplant in het najaar, nog voor de eerste nachtvorst optreedt. De meeste soorten zijn winterhard en dienen tijdens de bloei van extra meststoffen voorzien te worden. Zo kunnen ze voldoende voedingsstoffen opnemen om de komende winter te overleven. De bekendste voorjaarsbloeiende bloembollen zijn de tulp, de narcis en de hyacint.


Najaarsbloeiende bloembollen

Najaarsbloeiende bloembollen worden geplant in het voorjaar, van zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Ze hebben tijdens de bloei geen extra meststoffen nodig en zijn niet winterhard. Na de bloei worden ze uitgegraven, gedroogd en op een koele en droge plek bewaard in een kartonnen doos.


Door verschillende types bloembollen op een doordachte manier te combineren zorg je voor een artistiek effect in je tuin. Een combinatie van aarde- en huidtinten zorgt voor een vrolijk geheel, terwijl aarde- en pasteltinten rust en elegantie brengen.'Nederland produceert ongeveer 65% van het wereldwijde aanbod aan bolgewassen.'

De meeste bolgewassen kennen hun oorsprong in de Balkanlanden, Turkije, Libanon, Irak, Iran, China, Zuid-Europa en de Verenigde Staten. Desondanks zijn onze noorderburen erin geslaagd om 65% van het wereldwijde aanbod aan bolgewassen te vertegenwoordigen. Hiermee staat de sierteelt op de derde plaats van belangrijkste Nederlandse exportproducten.


Liefhebbers van bolgewassen kunnen op Belgische bodem hun hartje ophalen in het Hallerbos. Dit bos, dat tevens het decor vormt voor heel wat afleveringen van de politieserie 'Witse', staat immers dankzij zijn uiterst geschikte bodem bekend om de natuurlijke uitzaaiing van hyacinten. Ook het Keukenhof bij onze noorderburen is een absolute aanrader. In dit bloemenpark ten noordwesten van Lisse (Zuid-Holland) worden jaarlijks in het voorjaar de bolgewassen van tuinbouwbedrijven uit de bollenstreek tentoongesteld.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven