Zoeken
  • Tuinen Claes

Klaver en gazon – een unieke symbiose

In heel wat Vlaamse tuinen treffen we de aanwezigheid van klaver aan. Toch heeft niemand het daar ooit gezaaid. Maar hoe glipt deze ongewenste gast dan onze tuinen binnen? En is hij wel zo ongewenst als je in eerste instantie denken zou?
De aanwezigheid van klaver in je gazon duidt vaak op een gebrek aan voedingsstoffen zoals stikstof. In dergelijke gevallen gaat klaver zich vanzelf tussen het gazon vestigen en er in symbiose mee leven. Concreet gaat klaver de ontbrekende stikstof uit de lucht halen en deze op die manier doorgeven aan de bodem. Klaver treedt met andere woorden op als een soort natuurlijke bodemverbeteraar; daarnaast is het beter bestand tegen een gebrek aan vocht.'Bij langdurig gebrekkig onderhoud van je gazon neemt klaver stilaan de overhand.'


Keerzijde van de medaille? Bij langdurig gebrekkig onderhoud van het gazon gaat klaver stilaan de overhand nemen. Met goed onderhoud en een adequate behandeling (al dan niet op basis van een bodemanalyse) kan deze situatie echter eenvoudig vermeden worden.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven